onsdag den 18. juni 2014

Hvorfor Alpe d'Huez ?


Svaret gives bedst på "Wiki",  hvor det med al tydelighed fremgår hvorfor Alpe d'Huez er så sagn omspunden og dragende på enhver cykel entusiast, professionel såvel som amatør:

Citat "Wikipedia":

Alpe d'Huez er et bjerg i den franske del af alperne, som befinder sig i Huez kommunen i Isère départementet. Ud over at være kendt fra Tour de France er det også et berømt skisportssted. 1850 meter højt.


Alpe d'Huez ligger ca 1500 km ( 15 timers kørsel ) fra Odense



Alpe d'Huez med de 21 serpentiner sving


Tour de France

Alpe d'Huez er nok det mest legendariske af alle bjerge der forceres i Tour de France. Selvom det hverken er det højeste eller stejleste bjerg i Tour'en, er det den mest prestigefyldte sejr en cykelrytter kan få på et bjerg. Den er indlagt i tour'en næsten hvert år, fra 1976 til 2006 22 gange. 1976 var kun anden gang stigningen var med på Tour ruten, siden den blev introduceret i 1952, hvor italieneren Fausto Coppi vandt.

Uha - den ser stejl ud ! Højdekurven, der viser at en lav gearing nok vil være det rigtige


Stigningen op til Alpe d'Huez er 14,4 km lang med en gennemsnitlig stigningsprocent på 8,1%. Den er især kendt for sine karakteristiske 21 hårnålesving, hvor man kan se fra den ene terrasse til den anden. Hver eneste vinder på Alpe d'Huez har fået et af svingene opkaldt efter sig. Da man i 2001 kørte op for 22. gang, var man nødt til at starte forfra, så der i nogle sving nu er to mindeplader over bjergets sejrherre.
Alpe d'Huez bliver også kaldt for Hollænderbjerget, på grund af de mange hollandske sejre, i 70'erne. Vejkanterne er stadig fyldt med hollandske tilskuere, som holder traditionen i hævd, selvom der ikke har været en hollandsk vinder siden Theunisse i 1989.
Ud over alle hollænderne, er bjerget også blevet lidt af et tilløbsstykke for alle andre cykelfans. Igennem de sidste 10-15 år er tilstrømningen af råbende og hujende fans blevet mere og mere kaotisk. i 2004 anslog man, at der var omkring 1 million. Man kan undre sig over , at det overhovedet er muligt at køre cykelløb igennem denne menneskehob, uden at det går galt, hvilket det da også gjorde i 1999, da Italienske Giuseppe Guerini blev væltet af cyklen af en amatørfotograf. Guerini kom heldigvis på cyklen igen og vandt også, til fotografens held, etapen.

Målområdet på toppen af Alpe d'Huez
I 2004 blev der noget utraditionelt kørt en bjergenkeltstart kun op af Alpe d'Huez. Amerikaneren Lance Armstrong vandt suverænt, men slog, meget uventet, ikke rekorden for bedste tid op ad bjerget. Den indehaves stadig af den nu afdøde Marco Pantani, som i 1995 kørte solo hele vejen til top i tiden 36'50", efter at have tilbagelagt 162,5 km og kørt over tre bjerge uden for kategori.


Hurtigste opstigninger til Alpe d'Huez



Og lad det være sagt med det samme - vores strategi er en lidt anden en Marco Pantanis, så vi satser ikke på at slå den hurtigste tid.

Til gengæld gør vi det "rent" uden brug af stimulanser!

Forsættelse følger.....



Ingen kommentarer:

Send en kommentar